Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης οι συνθήκες διαβίωσης περίπου τριών χιλιάδων ξένων εργατών στην περιοχή της Αρτας

.
[...] την άγρια εκμετάλλευση που υφίστανται από δουλέμπορους και ορισμένους πορτοκαλοπαραγωγούς, τοπική κοινωνία και τοπικές αρχές παρακολουθούν αμήχανοι την κατάσταση, αδυνατώντας να διαχειριστούν ένα πρόβλημα που δίχως καμία διάθεση υπερβολής αγγίζει τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Οι περισσότεροι μετανάστες έπειτα από ένα δίμηνο (τουλάχιστον) κακουχιών και εξαντλητικής εργασίας είναι άρρωστοι από φυματιώσεις, πνευμονίες και άλλες σοβαρές ασθένειες, με καταπληγιασμένα σώματα από παρασιτικές μολύνσεις και σηψαιμικά συμπτώματα εξαιτίας, κυρίως, της παντελούς έλλειψης υγιεινής. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και η σοβαρότητα της κρίσης απαιτεί συγκροτημένη επιχείρηση παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης [...]
.
Απόσπασμα από κείμενο (15-01-08) του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΑΛΗ από τη σημαντικότερη ελληνική εφημερίδα στις μέρες μας, την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
.

2 σχόλια:

KAKOLIRIS NIKOS είπε...

Οι προσωπικές απόψεις και πιθανές υπερβολές στα γραφόμενα ενός δημοσιογράφου, ίσως και οι λιγοστές εξαιρέσεις σε ένα κανόνα δεν αποτελεί απόδειξη για γενίκευση.

Ο καθένας μπορεί να γράφει ότι θέλει, αυτό όμως δεν καθιστά απαραίτητα τον λόγο του και την γραφή του επιστημονική ούτε μια προσωπική εμπειρία μπορεί να γενικευθεί (υπάρχουν συγκεκριμένα κρίτηρια που πρέπει να πληρούνται για να ισχύει η γενίκευση μιας εμπειρίας) .

Η αναδρομή στη προσωπική μου εμπειρία δεν μπορεί να μου θυμήσει τέτοιες υπερβολές.

Αντιθέτως έχω να θυμηθώ συνεργάτες που πλησίαζαν με σκάφη του λιμενικού σε αρκετά άσχημες καιρικές συνθήκες τα πλοία των λαθρομεταναστών για να παράσχουν πρώτες βοήθειες, οι ντόπιοι να προσφέρουν ότι μπορουν από ρούχα τρόφιμα κλπ και το Νοσοκομείο ότι μπορεί από ιατρική περίθαλψη.

Ο δήμος της αναφερόμενης περιοχής σε συνεργασία με την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση προσέφεραν στέγη και τροφή.

Η κατάσταση των λαθρομεταναστών πριν επαναπατριστούν ήταν πολύ καλή.

Ούτε ο δικός μου λόγος είναι όμως επιστημονικός. Ποιος λέει αλήθεια?
Μπορεί και οι δυο, αλλά κανείς δεν έχει επιστημονικό λόγο διότι δεν αναρτήζει επίσημα στοιχεια από καταγραφές ούτε παραπέμπει κάποιον που να τις βρει.

Από μέρους μου δηλώνω την αληθινή προσωπική εμπειρία.

Δεν νομίζω και ούτε έπεσε στην αντιληψή μου ότι η Ζάκυνθος συμπεριφέρθηκε πολύ διαφορετικά από αυτό που μου υπαγορεύει η προσωπική μου εμπειρία.

Πειθώρια βελτίωσης πάντα υπάρχουν αλλά δεν μεγιστοποιούνται κατά την γνώμη μου με φράσεις που υποδηλώνουν εχθρότητα.

Ας κάνει καθένας κάτι περισσότερο ώστε να δώσει το παράδειγμα.

Φιλικά, Νίκος

None είπε...

Απανθρωποανθρωπιές.......