Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008

Γλαρέτζα



Σήμερα σας έχω μια εικόνα σπάνια:
Το λιμάνι της Γλαρέτζας* πριν από 44 χρόνια και το φέρρυ μπώτ ανοιχτού τύπου που ταξίδευε για Ζάκυνθο.

Η φωτογραφία είναι κορνιζαρισμένη στο μικρό εστιατόριο που φάγαμε σήμερα το μεσημέρι περιμένοντας ένα από τα θηρία που διαδέχτηκαν τους διαδόχους της εικονιζόμενης "παντόφλας" στο σύγχρονο μεγάλο λιμάνι της Κυλλήνης.

*Όπως βλέπετε τα μοραΐτικα συνεχίζονται, αλλά για όσους βιάζονται να με κατηγορήσουν πως πέταξα τα φτερά του σπουργίτη και εφόρεσα της καρακάξας, σημειώνω πως το φέρρυ της φωτογραφίας είναι μάλλον το ανοιχτό "ΖΑΚΥΝΘΟΣ" ή όπως και να το λένε, κάνει το δρομολόγιο για Τζάντε
!


.

9 σχόλια:

K.Anagnostou είπε...

Που ειναι αυτη η Γλαρετζα, βρε Διονυση; Την εχεις αναφερει & αλλη φορα. Να μαθω & εγω που δεν ειμαι απ΄τα μερη σας... Τελεια η φωτογραφια παντως!!

don basilio είπε...

Φίλε/η -τόμου είσαι του vertzak είσαι και δικός/ή μου- η Γλαρέτζα (Clarentia, Clarenza)μετονομάστηκε σε 'Κυλλήνη'στα πρόσφατα χρόνια σε θύμηση της ομώνυμης αρχαίας πολιτείας που βρισκόταν κάπου εκεί κοντά, αλλά για μας αυτά είναι μινούτσιες και εκ του πονηρού ...

K.Anagnostou είπε...

Πειτε μου ετσι, βρε παιδια, & ψαχνω στο χαρτη!! Μινουτσιες ειναι ψιλοπραγματα ή λεπτομερειες να υποθεσω; Ευχαριστω Don Basilio! (Κική)

don basilio είπε...

Κουτσούνα μου, για να νοήσεις τα γεωγραφικά ονόματα που χρησιμοποιεί ο vertzak θέλεις κάρτα εποχής τουλάχιστον του Μεσοπολέμου ...

Βυτιναιος είπε...

Μια μικρή διόρθωση: είναι "Γλαρέντζα", με ν.
Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας υπήρχε ο τίτλος του Δούκα της Γλαρέντζας στη Φράγκικη (Γαλλική)αριστοκρατία, ο οποίος μετά από γάμο πέρασε στον Βρεταννικό θρόνο. Υπάρχει και σήμερα κάποια Ducess of Clarence, η οποία μάλιστα διεκδίκησε το Χλουμούτσι προ ολίγων ετών.
Δυστυχώς στο σημερινό χωριό-λιμάνι, τίποτε απολύτως δεν θυμίζει τα περασμένα μεγαλεία, είναι δε βέβαιο ότι αν η συγκεκριμένη δόυκισσα έβλεπε την "κληρονομιά" της, θα την απεποιείτο!

don basilio είπε...

Ναι όντως είναι Γλαρέντζα, Βυτιναίε μου. Αλλά τα ρέστα που συνδέουν το Χλεμούτσι με τους Δούκες του Clarence είναι απλά μυθεύματα. Τίποτα παραπάνω από το ομόηχο δεν τα συνδέει. Τίτουλο δούκα τση Γλαρέντζας δεν υπήρξε ποτέ, ούτε οι Βιλεαρδουϊνοι συγγενέψανε με τον γαλλικό βασιλικό οίκο των Βαλουά. Για πρώτη φορά ο τίτλος δόθηκε στον στον Lionel of Antwerp το 1362, άρα χρονικά δεν συνταιριάζει με την εξάλειψη των Βιλεαρδουϊνων. Τελευταίος που είχε τον τίτλο ως Duke of Clarence and Avondale ήταν εκείνος ο εγγονός της Βικτώριας ο Albert Victor. Με το θάνατό του δεν ξαναδώθηκε ο τίτλος, άρα καμμία δουκέσσα του Clarence δεν μπορεί να είχε αξιώσεις στο Χλεμούτσι. Γενικά, ο τίτλος σηκώνει urban legends, γιατί ο παραπάνω για κάτι φεγγάρια μοστραριζόταν ως ο Τζακ ο αντεροβγάλτης, αν και οι φόνοι τον έβρισκαν πάντα μίλια μακρυά -και τότε δεν έπαιρνες το αμάξι πεταγόσουνα ξεκήλιαζες και γύριζες σπιτάκι σου. Υπήρξε και ένας earl του Clarence, αλλά αυτός πείρε τον τίτλο του δούκα του Sax Cobourg Gotha και πέρασε του λιναριού τα πάθη ως ναζιστής. Η ιστορία είναι καταπληκτική, αξίζει να τη διαβάσετε. Για όλα αυτά δείτε τα σχετικά στην Wikipedia.

p.lykogiannis είπε...

ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΕ ΕΝΑ ΥΨΩΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΓΛΑΡΕΝΤΖΑΣ.ΜΗΝ ΤΑΥΤΙΖΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΓΛΑΡΕΝΤΖΑ ΚΑΙ ΧΛΕΜΟΥΤΣΙ Η΄CASTEL TORNESE.ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ ΑΝΕΣΚΑΨΑΝ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΟΤΘΙΚΟ ΝΑΟ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΓΟΤΘΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΕΝΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΟΤΘΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΥ ΣΩΖΕΤΑΙ.ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΜΟΡΑΪΤΕΣ ΚΑΙ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΙ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ.Η ΓΛΑΡΕΝΤΖΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΛΙΜΑΝΙ, ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΣΤΡΟ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ, ΑΛΛΟΥΝΟΥ ΠΑΠΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ,ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ.ΙΣΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ...

Βυτιναιος είπε...

Ευχαριστώ για την ενημέρωση don basilio. Πολύ κατατοπιστική.
Σου απάντησα για τον Άγιο Χαράλαμπο του Πύργου.
Τι φρούριο της Γλαρέντζας το κατέστρεψε ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, αν δεν απατώμαι.
Σύντομα θα αναρτήσω φωτογραφίες από το γοτθικό μοναστήρι της Ίσοβας, από την ορεινή Ηλεία. Αν δεν το ξέρετε, δε θα πιστεύετε τι κρύβει αυτός ο τόπος.
Γεια και χαρά!

don basilio είπε...

@Βυτιναιος: Να είσαι καλά, κοντογείτονα, ευχαρίστηση μου να κατατοπίζω, αν είμαι σε θέση. Τα ρέστα στο μπλόγκο σου.
@p.lykogiannis: Παπά μου, το Castel Tornese ακόμα και αν δεν αναδυκνείεται, είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από το δικό μας. Εκείνη η μελέτη έχει κατατεθεί από το 2004, αλλά ακόμα να εφαρμοστεί. Το revelin San Marco απ' ότι φαίνεται, όπου για αιώνες υψωνόταν η παντιέρα-τόσο του λιονταριού, εκείνη που κατέβασε ο Ψημάρης ο καημένος, εκείνη με τον ιονικό λέοντα, όσο και η γαλανόλευκη της Ένωσης, πάει α μόντε. Συμφωνούμε πάντως ότι περνάμε δίπλα από σημαντικότατα μνημεία, αλλά τα προσπερνάμε σαν χαλίκια. Τριάντα δύο χρόνους κάνω το δρομολόγιο μέσω Γλαρέντζας, αλλά στο Χλεμούτσι δεν έχω ανέβη.