Σάββατο, 15 Μαΐου 2010

ηρακλειο (ii)
Σε κάθε πόλη των ενετικών κτήσεων υπήρχε ένα δημόσιο οικοδόμημα όπου συγκεντρώνονταν ευγενείς και άρχοντες και περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους συζητώντας παράλληλα και διάφορα θέματα, οικονομικά, εμπορικά, πολιτικά, που απασχολούν την πόλη.

Η Λότζια της Κάντια θεωρείται ένα από τα κομψότερα αρχιτεκτονικά μνημεία της ενετικής περιόδου. Το οικοδόμημα που διασώζεται σήμερα είναι η τέταρτη κατά σειρά Λέσχη της πόλης· κτίστηκε περίπου το 1628 από το γενικό προβλεπτή Φραγκίσκο Μοροζίνι.

Βρίσκεται στο κέντρο του ιστορικού πυρήνα της πόλης του Ηρακλείου, στην πλατεία Καλλεργών, στην οδό Μαρτύρων 25ης Αυγούστου, τη Ρούγα Μαΐστρα των Ενετών. Σήμερα, μετά από μια προσεγμένη ανακατασκευή, της οποίας οι εργασίες ξεκίνησαν το 1962, στεγάζει το Δημαρχείο της πόλης.

H κρήνη κτίστηκε από το Δούκα της Κρήτης Τζιοβάνι Σαγκρέντο, μεταξύ 1602-1604, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ευγενών που συγκεντρώνονταν στη Λότζια. Αρχικά βρισκόταν στη δυτική πλευρά του Αγίου Τίτου προς την οπλαποθήκη (Armeria) πίσω από τη Λότζια.

Η κρήνη έφερε ανάγλυφη παράσταση που απεικόνιζε μια γυναικεία μορφή ανάμεσα σε δυο κίονες, η οποία κρατούσε στο δεξί της χέρι ρόπαλο και στο αριστερό μια ασπίδα. Σύμφωνα με τον Τζερόλα, η μορφή αυτή συμβόλιζε την Κρήτη.

Ήταν επίσης διακοσμημένη με μια παράσταση του Ευαγγελισμού, η οποία αρχικά αποτελούσε τμήμα σαρκοφάγου, που ενσωματώθηκε στη συνέχεια στην κρήνη.

Κατά την αναστήλωση της Λότζια το ανάγλυφο της κρήνης, το μοναδικό σωζόμενο τμήμα, εντοιχίστηκε στο βόρειο τοίχο της.


το κειμενάκι είναι από το site του δήμου ηρακλείου - τις φωτογραφιες στη loggia τις τραβηξα με το κινητό τον απρίλιο


.

Δεν υπάρχουν σχόλια: